Prijs wiet stijgt door pakkans telers

Goed en slecht nieuws voor de nederwiettelers in Nederland, zo meldt het AD vandaag. Door de grotere pakkans is de inkoopprijs die coffeeshops betalen voor een kilo wiet de laatste tijd gestegen van 2.700 naar 3.400 tot 3.600 euro. Dat komt omdat de politie steeds meer thuistelers oprolt en justitie hard optreedt. Zo spoort in Amsterdam de politie dankzij nieuwe (geheime) methodes wietplantages sneller op. En elektriciteitsbedrijven doen vaker aangifte van illegale stroomaftap.

Volgens de Bond van Cannabisdetaillisten (BCD) hebben coffeeshophouders landelijk problemen met de aanvoer van nederwiet. De prijs van cannabis in de grote steden stijgt en de kwaliteit van de softdrugs daalt. Dat komt volgens de BCD doordat 95% van de coffeeshophouders gedwongen wordt om nu zaken te doen met buitenlandse groeperingen. Die softdrugs uit andere landen zijn slechter voor de volksgezondheid, omdat buitenlandse henneptelers vaak gebruikmaken van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, zo beweert de BCD.

Overigens meent Frank Belderbos, de Rotterdamse projectleider in de strijd tegen de hennepteelt, dat het allemaal nog wel meevalt. ''Ons wordt meer succes toegedicht dan er in werkelijkheid is. We hebben wel eens berekend dat er in Rotterdam zesduizend kwekerijen moeten zijn. We hebben er het afgelopen jaar bijna zeshonderd ontmanteld.''