'Gependel naar Straatsburg moet stoppen'

Icoon Europa Een miljoen Europeanen, waaronder maar liefst 430.000 Nederlanders, hebben een petitie getekend waarin staat dat het Europees Parlement alleen nog maar in Brussel moet vergaderen. De internetpetitie is een initiatief van een Zweedse europarlementariër.

Normaal gesproken vergaderen de 723 parlementsleden in Brussel, maar eens per maand verhuizen zij allemaal naar het Franse Straatsburg. Ook de leden van de Europese Commissie moeten daardoor eenmaal per maand heen en weer rijden. Dat is een reis van tweemaal 450 kilometer. De huidige regeling is complex geworden, omdat Frankrijk in ieder geval een van de Europese instellingen op haar grondgebied wil hebben. Bovendien staat de locatie in Straatsburg symbool voor de vrede die Europa gekend heeft sinds de Tweede Wereldoorlog.

Uit een parlementair onderzoek is gebleken dat de huidige regeling de Europese belastingbetaler ruim 200 miljoen euro kost. Naast de kosten vinden veel petitieondertekenaars het logischer als het Europees Parlement dichterbij de andere EU-instellingen zit. De initiatiefnemers hoopten dat de internetpetitie ervoor zou zorgen dat het punt op de agenda van de Europese Commissie zou komen.

De Europese Commissie heeft echter aangegeven niets voor ze te kunnen betekenen, omdat alleen de afzonderlijke EU-lidstaten daarover kunnen beslissen. "We verwelkomen het initiatief. Het toont dat mensen zich interesseren voor de Europese Unie", aldus een woordvoerder van eurocommissaris Margot Wallström. De kans van slagen van het voorstel is vrijwel nihil: alle lidstaten zullen unaniem voor het voorstel moeten stemmen. Het is onwaarschijnlijk dat een Franse president ermee zou instemmen.

Overigens is de Europese Commissie niet verplicht om in te gaan op de petitie. De petitie heeft geen wettelijke waarde, omdat het burgerinitiatief pas ingaat als de Europese grondwet aangenomen wordt.

Met dank aan static voor de submit.