Marijnissen: Prinsjesdag is propaganda

Icoon Politiek De SP-leider Jan Marijnissen heeft Prinsjesdag "een grote propagandadag voor het beleid van dit kabinet" genoemd. Marijnissen stelt dat de economische groei in Nederland verbetert omdat Nederland als open economie profiteert van de verbeterde wereldeconomie. Het kabinetsbeleid draagt daar volgens hem weinig aan bij.

PvdA-fractieleider Wouter Bos noemde de Troonrede die de koningin uitsprak "af en toe een promotiepraatje". Bos vindt dat er meer aandacht gegeven had moeten worden aan Nederlanders die het financieel moeilijk hebben of die ontslagen zijn. "Nu lijkt het bijna of er niets aan de hand is", aldus Bos. Halsema verwijt het kabinet er bewust voor gekozen te hebben om de economische terugval een structurele crisis te noemen, waardoor er nu geld uitgedeeld kan worden.

De LPF, Groep Wilders, D66 en Groep Nawijn vonden dat er in de Troonrede bijna geen aandacht gegeven werd aan "de grote farce" van integratiebeleid in Nederland. "Het is een grote goednieuwsshow. Wat pijnlijk ontbreekt zijn de thema's integratie, veiligheid en internationaal terrorisme", aldus Mat Herben van de LPF. Alexander Pechtold van D66 noemt premier Jan Peter Balkenende "een blije dominee die nog nooit in de grote stad is geweest".

CDA, VVD en ChristenUnie zijn positiever over de Troonrede. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is opgetogen over de resultaten van de kabinetten-Balkenende. "Nederland ligt weer op kop in Europa. Deze begroting is de kroon op vier jaar hard werken. We hebben de laagste werkloosheid van Europa en zijn koploper qua economische groei. Balkenende heeft waargemaakt wat hij vier jaar geleden heeft beloofd". VVD-leider Mark Rutte is "zeer positief" over de Troonrede en legt de nadruk op economische zaken. Zo is er een overschot op de begroting, is het aantal uitkeringen gedaald en heeft Nederland "de snelst groeiende economie van Europa. Er is de laatste jaren veel van mensen gevraagd en nu het weer goed gaat mag iedereen dat in de portemonnee gaan voelen".