Thaise coupplegers ontbinden parlement

ThailandIn de Thaise hoofdstad Bangkok hebben meer dan tien legertanks de toegangswegen naar de gebouwen van de regering geblokkeerd en zwaarbewapende militairen zouden de gebouwen zijn binnengedrongen. Dat meldden ooggetuigen.

Op de Thaise legertelevisie worden liederen gedraaid en afbeeldingen van de koninklijke familie getoond, wat in het verleden vaak de opmaat voor een staatsgreep vormde.

De Thaise premier Thaksin Shinawatra, die in New York bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is, heeft via de televisie de noodtoestand uitgeroepen voor Bangkok. Hij heeft alle legeronderdelen bevolen om zich niet "illegaal te bewegen". Tijdens zijn toespraak werd de uitzending onderbroken.

Thaksin heeft de chefstaf van het leger ontslagen en inmiddels al een nieuwe legerleider benoemd om orde op zaken te stellen, citeerde de Thaise televisie de premier. Legeronderdelen die loyaal zijn aan de ontslagen legerchef, luitenant-generaal Sonthi Boonyaratglin, zouden tot de actie zijn overgegaan.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zou Thaksin van plan zijn na zijn rede voor de Algemene Vergadering onmiddellijk huiswaarts te keren. Zijn toespraak zou naar voren zijn gehaald. Het Witte Huis heeft laten weten de situatie in Bangkok te onderzoeken.

Thailand verkeert in een politieke crisis sinds de verkiezingen van 2 april. Door een boycot van de oppositie konden niet alle parlementszetels worden bezet. De oppositie wilde protesteren tegen de omstreden Thaksin, die zij beschuldigt van machtsmisbruik en corruptie.

Het Hooggerechtshof verklaarde de verkiezingen in mei ongeldig. Op 15 oktober staat een nieuwe stembusgang gepland.


Update 22.16 uur
ANP meldt dat de Thaise strijdkrachten het parlement ontbonden hebben en de grondwet ingetrokken hebben. Dat heeft een woordvoerder van de coupplegers in de nacht van dinsdag op woensdag (plaatselijke tijd) verklaard. De 'Raad voor Politieke Hervormingen' heeft de regeringsmacht aan zich getrokken.

De militairen hebben de staat van beleg uitgeroepen. De woordvoerder gaf alle militairen daarna opdracht zich terug te trekken in hun barakken en verbood alle militaire bewegingen die niet door de coupleiders zijn goedgekeurd.

Generaal Sonthi Boonyaratglin, die verantwoordelijk zou zijn voor de staatsgreep, was de eerste moslim die zo'n hoge functie in het leger bekleedde. Thailand is overwegend een boeddhistisch land. Hij neemt volgens het leger met coupleiders voorlopig de taak van eerste minister over. Nog volgens hen zou Koning Bhumibol een interimregering voorbereiden.

De Thaise premier Thaksin Shinawatra, die in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, beschouwt zich volgens een woordvoerder nog altijd als de politieke leider van het land. "De premier is kalm. Hij weet dat hij de gekozen premier is en probeert de grondwet van het land te beschermen".