Advocaten willen nader onderzoek Richard H.

Icoon JustitieDe advocaten van Richard H. vroegen dinsdag, tijdens een eerste pro forma-zitting van het hoger beroep in de zaak H. bij het gerechtshof in Den Haag, om een aanvullend onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de veroordeelde. Richard H. werd op 31 maart dit jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord met voorbedachten rade op zijn vrouw (31) en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar. De rechtbank noemde de moorden "gruwelijk, uiterst lafhartig, bruut en volstrekt zinloos."

H. noemde zijn heimelijke relatie met een Poolse vrouw als "de reden" voor het vermoorden van zijn vrouw en kinderen. De vrouw die hij via internet had leren kennen wilde hij in zijn huis kunnen ontvangen. Bij deze plannen kon hij zijn vrouw en kinderen niet gebruiken. H. vermoorde zijn vrouw en kinderen in zijn woning in Zoetermeer, waarna hij hun lichamen begroef in een Brabants bos. Hij gaf zijn gezinsleden als vermist op, maar de sporen in zijn woning en in zijn auto leverden genoeg bewijs op om H aan te houden.

Over de geestelijke gesteldheid van Richard H. is veelvoudig gedebatteerd. Volgens de rechtbank was van een tbs-maatregel geen sprake want volgens deskundigen zou H geestelijk gezond zijn. Er was één deskundige die H verminderd toerekeningsvatbaar bevond. Maar deze werd volgens de rechtbank door onder andere gedragsdeskundigen onderbouwend tegengesproken.

Volgens de advocaten van H., J. van den Bosch en C. Noorduyn, is bij hun cliënt wel een "gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens" vastgesteld en zou deze behandelbaar zijn. H. zou volgens de advocaten weer de fout ingaan wanneer hij geen verpleging krijgt in een tbs-kliniek. Voor Richard H. is tbs de enige mogelijkheid om onder de levenslange straf uit te komen. De raadslieden lieten dinsdag weten op zoek te zijn naar een nieuwe deskundige die H. moet onderzoeken op zijn geestelijke gezondheid. H. was dinsdag niet in de rechtzaal.

Tijdens een volgende pro forma-zitting die op 1 november gehouden wordt, zullen Van den Bosch en Noorduyn hun onderzoekswensen concreter beargumenteren. De inhoudelijke behandeling van de zaak-H. staat gepland op 9 januari 2007.


Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.