'Verpleegsters geven op eigen houtje slaappillen'

Icoon GezondheidZestig procent van de verpleegkundigen in ziekenhuizen verstrekt in de avond- en nachtdienst eigenhandig slaapmiddelen. Dat stelt de dinsdag verschenen editie van het tijdschrift GezondNU op grond van eigen onderzoek.

Verpleegkundigen overtreden de wet als ze op eigen houtje pillen geven. Volgens het onderzoek hoorde bijna dertig procent voor het eerst dat ze geen medicijnen mogen verstrekken. Meer dan de helft van hen zegt er niettemin meer door te gaan.Van de verpleegkundigen die eigenhandig slaappillen geven, doet tachtig procent dat wel eens uit preventief oogpunt. Ook zonder dat er daadwerkelijk sprake is van slaapproblemen krijgt de patiŽnt dus een tablet.

Zes op de tien verpleegkundigen zegt dat het voorkomt dat patiŽnten bij ontslag uit het ziekenhuis slaappillen of een recept voor slaappillen meekrijgen. Benzodiazepinen, waartoe slaap- en kalmeringsmiddelen behoren, behoren tot de meest verslavende geneesmiddelen.Als deze middelen langer dan twee weken worden gebruikt, kan verslaving optreden. Om in te slapen zijn dan steeds hogere doseringen nodig. Het aantal bijwerkingen neemt toe en bij stoppen kunnen ernstige ontwenningsverschijnselen optreden.