Succes extreemrechts Duitsland baart zorgen

BuitenlandsDuitse politici hebben bezorgd gereageerd op het succes van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) bij deelstaatverkiezingen die zondag zijn gehouden. De bondsregering wil maatregelen nemen om te voorkomen dat nog meer jongeren extreemrechts gaan stemmen.

De NPD won zondag 7,3% van de stemmen in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en bezet daarmee zes van 71 zetels in het deelstaatparlement. In Berlijn lukt het de NPD niet om zetels ter veroveren in het deelstaatparlement, maar in vijf van de twaalf districtsparlementen zijn zij wel vertegenwoordigd.

''In het licht van de Duitse geschiedenis is dit een ramp'', zei CDU-kopstuk en minister-president Christian Wulff van Neder-Saksen, dat aan Mecklenburg-Voor-Pommeren grenst. Zijn partijgenoot bondskanselier Angela Merkel zei de verkiezingswinst van extreemrechts ''diep te betreuren'', maar ze zei dat het resultaat geen invloed zal hebben op de door haar regering ingezette hervormingskoers.

Mecklenburg-Voor-Pommeren, dat grenst aan Polen, kent een werkloosheidscijfer van ruim 18%. Vooral jongeren komen maar niet aan het werk en het lijkt dat vooral zij uit onvrede op de NPD hebben gestemd. Eerder werd de partij al in het deelstaatparlement van Saksen gekozen.

Partijvoorzitter Kurt Beck van de SPD, de coalitiepartner van de CDU in de bondsregering, zei maandag na een partijvergadering dat de strijd tegen het gedachtegoed van de NPD en andere extreemrechtse partijen moet worden opgevoerd. Zo zal een al bestaande campagne om de tolerantie onder jongeren te vergroten, worden uitgebreid.