CDA in opmars in RTL-peiling

Icoon EnquêteIn de wekelijkse opiniepeling van RTL Nieuws stijgt het CDA deze week naar 37 zetels, drie meer dan een week geleden. De PvdA daalt van 39 zetels vorige week naar 38 nu. De VVD haalt 29 zetels, twee meer dan vorige week, aldus het onderzoek van TNS NIPO dat maandagavond bekend werd gemaakt.

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2003 haalde het CDA 44 zetels, de PvdA 42 en de VVD 28. De SP scoort in de RTL-peiling 21 zetels, drie minder dan vorige week, maar nog steeds een winst van twaalf ten opzichte van de vorige verkiezingen. GroenLinks komt uit op zes (twee minder dan bij de vorige verkiezingen).

D66 haalt één zetel (een verlies van vijf). Ook de LPF zou een zetel krijgen (een verlies van zeven). De ChristenUnie zou naar acht zetels gaan, een winst van vijf. De SGP blijft bij RTL op twee zetels, de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders krijgt er vier en Eén NL van Marco Pastors drie.

Volgens de peiling wil een kwart van de kiezers dat CDA-leider Jan Peter Balkenende opnieuw premier wordt, terwijl 26 procent de voorkeur geeft aan PvdA-leider Wouter Bos. Overigens denkt 41 procent dat Balkenende de strijd met Bos zal winnen. Door 32 procent wordt aan Bos de beste kansen toegedicht.