Bijbelkampdocumentaire doet stof opwaaien

Icoon BuitenlandsDe documentaire Jesus Camp doet in de Verenigde Staten momenteel veel stof opwaaien. In de documentaire wordt een beeld geschetst van de dagelijkse gang van zaken in het Kids on Fire bijbelkamp van pastor Becky Fischer. Zo is onder andere te zien hoe de kinderen spreken in tongen, huilen om 'gered' te worden, bidden voor het beëindigen van abortus en een portret van de Amerikaanse president George W. Bush aanbidden.

"Ik wil zien dat deze jongeren net zo radicaal hun leven opgeven voor de gospel als de mensen in Palestina, Pakistan en al die andere plaatsen. Omdat, excuseert u mij, het gelijk aan onze zijde is", zo zegt pastor Fischer, de drijvende kracht achter Kids on Fire. Een van de jongeren voegt hieraan toe: "Een boel mensen sterven voor God en ze zijn niet bang. We worden getraind om krijgers te zijn, maar dan op een leukere manier."

Volgens Fischers collega, Heidi Ewing, is het kamp slechts één van de vele manieren waarop evangelische kerken momenteel proberen kinderen en jongeren in het geloof te houden. Liberaal feministe en schrijfster Lauren Sandler, die maanden onder de gelovigen doorbracht voor haar boek Righteous, bevestigt wat Ewing zegt.

"Het is een enorme jongerenbeweging, maar geenszins een positieve ontwikkeling voor de toekomst van ons land. Zelfs de meest gematigde jonge evangelisten hebben een onwrikbare mening over zaken als abortus en het homohuwelijk. Men denkt in absoluten, het is 'wij-tegen-zij'. Als je tegen hen bent ben je niet alleen een zondaar, maar werk je tevens voor de vijand. Die vijand is Satan", aldus Sandler.

Binnen de Amerikaanse christelijke gemeenschap heeft de documentaire de meningen over de toekomst én invloed van het geloof nog verder gepolariseerd dan al het geval was. De een zegt dat de documentaire is gemaakt om het prediken van het evangelie te demoniseren, een ander omarmt het gedachtegoed dat op het scherm is te zien en raadt een ieder aan de film te kijken.

Professor Chap Clark van de Fuller Theological Seminary vindt dat de documentaire én de jongerenbeweging niet zo negatief gezien moeten worden. Volgens hem helpen jeugdpastors kinderen een gevoel van richting te vinden dat ze noch thuis, noch in de materialistische cultuur terugvinden en draait het evangelie zeer nadrukkelijk niet om politieke indoctrinatie.

De documentaire Jesus Camp is afgelopen weekend in Amerika in première gegaan.