Wapenfabrikant onder vuur om 'groene kogels'

Icoon OpmerkelijkBAE Systems, de grootste wapenfabrikant van Europa, heeft zich met de ontwikkeling van milieubewuste ammunitie de woede van het Britse Campaign Against Arms Trade (CAAT) op de hals gehaald. Onlangs werd bekend dat de fabrikant onder andere loodvrije kogels op de markt wil brengen. De nieuwe koers van BAE Systems zou volgens CAAT weinig meer zijn dan een lachwekkende poging ethische geloofwaardigheid te kweken.

Het hoofd van BAE Systems afdeling voor sociale verantwoordelijkheid, Dr. Debbie Allen, geeft toe dat een 'groen' beleid niet bepaald gebruikelijk is voor een wapenfabrikant, maar benadrukt het belang van milieubewust denken. "Wapens gaan hoe dan ook gebruikt worden. Wij willen ze zo gebruiksveilig mogelijk maken, collaterale schade minimaliseren ťn het milieu zo veel mogelijk ontzien." Volgens Allen schaamt BAE Systems zich dan ook niet voor hun verklaring "lood in ammunitie kan schadelijk zijn voor zowel mens als milieu."

In een interview met de Britse krant The Sunday Times noemt Symon Hill, mediacoŲrdinator van Campaign Against Arms Trade, de groene ammunitieproductie een slechte grap. "BAE Systems is vastberaden zich als ethisch bedrijf te profileren, maar ze maken wapens om mensen mee te vermoorden. Het is dan ook volkomen absurd om te suggereren dat ze milieuvriendelijk zijn."


Ook hulzen kunnen milieuvriendelijk ingezet worden...