Ophef over toneelstuk Maja Bradaric

TheaterIn Nijmegen is de nodige ophef ontstaan over een toneelstuk over de vermoorde scholiere Maja Bradaric. Het stuk Kwaad Bloed van theatergroep Rotterdams Lef gaat op 14 oktober in premiŤre.

In april volgend jaar staat Kwaad Bloed geprogrammeerd in theater Lux in Nijmegen, maar de leiders van middelbare scholen in de regio Nijmegen verzetten zich daar tegen. Zij zijn bang dat het toneelstuk te veel oud zeer oprakelt.

Gymnasiumleerlinge Maja Bradaric is in 2003 in een auto door vrienden gewurgd. Haar lichaam werd in brand gestoken. Achteraf bleek dat onder meer haar beste vriendin al een poos op de hoogte was van de moordplannen, waarvoor geen enkele aanleiding was. De drie jongens die bij de moord betrokken waren zitten jarenlange celstraffen uit.

Rotterdams Lef, dat veel educatieve voorstellingen maakt, zette vorig jaar al De Vriendenclub van Maja op de planken. Dat stuk is nu uitgebouwd tot een complete voorstelling over ''vriendschap en verraad binnen een groep middelbare scholieren'', aldus een verklaring van de theatergroep. ''We proberen daders en slachtoffers een gezicht te geven in dit bizarre verhaal.''

Begin september was op de Rotterdamse Uitmarkt al een voorproefje van Kwaad Bloed te zien. De reacties waren zeer lovend. Ook de theaterprogrammeurs van Lux zijn enthousiast en zien geen enkele reden om het stuk te schrappen. Volgens hen zet Rotterdams Lef het drama ''bijzonder ingetogen'' neer. De ouders van Bradaric, die nog bijna elke dag bezig zijn met de moord op hun enige kind, hebben geen bezwaar tegen de voorstelling.Maja Bradaric