Bellen op de fiets blijft toegestaan

Icoon VervoerMinister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft besloten dat bellen op de fiets toegestaan blijft. Het gaat hier natuurlijk over telefoneren; het bellen met een fietsbel was nooit in het geding. De minister had laten onderzoeken of telefoneren verboden moest worden, maar ze ziet daarvan af. Dat laat ze weten in een brief aan de Tweede Kamer

Volgens Peijs is het absoluut zo dat fietsers tijdens het bellen minder goed opletten, maar dat leidt niet of nauwelijks tot meer ongelukken. Daar staat tegenover dat het erg lastig en kostbaar is om uitgebreid te controleren of fietsers echt aan het bellen zijn, of bijvoorbeeld een headset gebruiken.

De minister heeft wel andere maatregelen aangekondigd. Binnenkort start een campagne over hoe te handelen als je met je auto te water raakt. Ook drugsgebruik in het verkeer gaat harder aangepakt worden. En een niet onbelangrijk voorstel voor jonge FOK!'ers: er ligt een voorstel dat jongeren eerst een voorlopig rijbewijs gaan krijgen, waarmee ze alleen onder begeleiding de weg op mogen. Pas na een periode begeleid rijden, mogen ze het alleen proberen.