'The Bountyhunter' nu zelf opgepakt

Icoon MisdaadDe ster van de tv serie "Dog, The bountyhunter" is nu zelf gepakt. Duane "Dog" Chapman en twee collega's worden beschuldigd van ontvoering en samenzwering inzake de aanhouding van een Max Factor erfgenaam in Mexico. Ze werden aangehouden in Hawaii en zijn op borgtocht vrijgelaten.

Chapman werd vrijgelaten nadat een borgsom was betaald van $300.000 afgelopen vrijdag. Hij bleef samen met zijn co-sterren een nacht in bewaring. De andere twee moesten elk een borg van $100.000 betalen.

Chapman werd samen met zijn zoon Leland Chapman en collega Timothy Chapman (geen familie) afgelopen donderdag aangehouden op verdenking van ontvoering. In juni 2003 waren zij verantwoordelijk voor de aanhouding van Adrew Luster, een erfgenaam van het Max Factor cosmetica imperium. Hij werd op Mexicaans grondgebied aangehouden.

De aanhouding van Luster, die Amerika was ontvlucht omdat hij beschuldigd werd van verkrachting van drie vrouwen, maakte van Chapman direct een ster. Het station A&E maakte later een reality serie met hem en zijn collega's in de hoofdrol, die ook in Nederland werd uitgezonden. Luster werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 124 jaar.

Premiejagen is een misdaad in Mexico. Het land staat geen opsporingsbevoegdheden toe aan privťpersonen. Alleen de politie mag mensen aanhouden en voor de rechter brengen. In feite kwam de aanhouding van Luster dus neer op ontvoering en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Destijds werden ze ook aangehouden, betaalden de borg maar kwamen vervolgens niet opdagen bij de rechtszaak.

Chapman en zijn zwaar getatoeŽerde collega's zijn nu verplicht om elektronische enkelbanden te dragen. Ze moesten hun paspoorten inleveren en mogen geen vuurwapens bezitten. Volgens de rechter zijn ze niet vluchtgevaarlijk.

"Het is ironisch dat de premiejager achter zijn prooi moet gaan met een enkelband," aldus zijn advocaat. Verslaggevers en supporters waren in groten getale aanwezig bij de rechtszaal. De supporters lieten duidelijk weten hoe zij de behandeling van hun held vonden. Ook de rechtszaak zal binnenkort overigens te zien zijn in een aflevering van "Dog, the Bountyhunter".


Duane "Dog" Chapman


Met dank aan Nood-kloon voor de herschreven submit.