Politie rolt Nigeriaanse oplichtersbende op

Icoon MisdaadEen Nigeriaanse bende van oplichters die mensen via het beloven van gouden bergen in emails geld afhandig maakten is door de politie van de regio Kennemerland opgerold. In het afgelopen half jaar zijn acht verdachten in de leeftijd tussen 32 en 62 jaar oud aangehouden. Dat heeft een woordvoerder van het korps zaterdag bekend gemaakt.

De bende opereerde vanuit zowel Nederland als Afrika. De Nigerianen stuurden aan willekeurige mensen mailtjes, zogenoemde scam-mailtjes, waarin de slachtoffers veel geld in het vooruitzicht werden gesteld. Wel moesten deze dan eerst over de brug komen met geld om bijvoorbeeld advocaten en notarissen te betalen. Uiteraard hoorden de mensen die daadwerkelijk geld opstuurden vervolgens niets meer. Op die manier wist de bende honderden miljoenen euro's binnen te halen. Een soortgelijke werkwijze werd ook al toegepast door een in februari in Amsterdam opgerolde Nigeriaanse bende. Die stad zou tevens het centrum zijn van de vanuit heel Europa opererende Nigeriaanse bendes.

Onder de slachtoffers bevinden zich veel Amerikanen. De politie van Kennemerland werkte dan ook samen met de US Postal Inspection Service, de oudste federale opsporingsdienst in de Verenigde Staten.