Vrouw krijgt bionische arm aangemeten

Icoon MedischArtsen van het Revalidatie Instituut in Chicago hebben met succes een vrouw een bionische arm aangemeten. Het gaat om oud-marinier Claudia Mitchell die haar linkerarm verloor bij een motorongeluk. De arm wordt aangestuurd door de gedachten van Mitchell.

Om de arm te doen werken zijn zenuwen die voorheen naar haar geamputeerde arm leidden omgeleid en verbonden met spieren in haar borst. Vandaaruit geven zij signalen vanuit de hersenen af naar de arm. Net als bij haar overgebleven arm kan ze bij de prothese haar elleboog en handen tegelijk bewegen. De prothese stelt haar daarbij weer in staat om alledaagse dingen te doen als kleding opvouwen of simpelweg een banaan eten. Wel heeft de operatie om de arm te doen functioneren een kleine bijwerking: als haar borst wordt aangeraakt op de plek waar de omgeleide zenuwen zitten voelt het voor haar alsof iemand haar hand vastpakt.

Het werk van de artsen van het Instituut zit er overigens nog niet op. Er wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht om Claudia het gevoel in haar vingertoppen terug te geven. Claudia zelf heeft direct na de operatie de gang naar de manicure gemaakt voor mooie nagels aan haar nieuwe arm.

Claudia Mitchell met haar nieuwe arm
Claudia Mitchell met haar nieuwe arm

Met dank aan XrAiDeN voor de submit.