'PvdA wil Albayrak als Kamervoorzitter'

Het Nederlands Dagblad schrijft vandaag dat de Partij van de Arbeid (PvdA) het van origine Turkse Kamerlid Nebahat Albayrak na de verkiezingen naar voren wil schuiven als Kamervoorzitter. Ze kan dan Frans Weisglas (VVD) opvolgen, die er mee stopt. Bronnen binnen de PvdA melden dat Albayrak op plek twee achter Wouter Bos op de kandidatenlijst zal worden gezet. Die lijst wordt volgende week gepresenteerd.

De 38-jarige Nebahat Albayrak werd in 1968 in de stad Sarkisla in Midden-Turkije geboren als dochter van een steigerbouwer. Ze studeerde internationaal en Europees recht op de Rijksuniversiteit in Leiden en begon haar loopbaan als medewerkster van het Landelijk Bureau Racismebestrijding, maar belandde als snel op het ministerie van Binnenlandse Zaken vanwaar ze in de politiek belandde. Vanaf 1998 is ze lid van de Tweede Kamer namens de PvdA.

Wanneer ze daadwerkelijk Kamervoorzitter zou worden, dan zou dat gezien haar Turkse achtergrond een unicum voor Europa betekenen. Albayrak, populair in de Turkse gemeenschap en goed voor veel voorkeurstemmen, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een gerespecteerd afgevaardigde van het parlement. Mocht Albayrak daadwerkelijk door de PvdA naar voren wordt geschoven en tot Kamervoorzitter worden gekozen, dan kan dat worden uitgelegd als een 'belangrijk gebaar' van de PvdA naar de allochtone kiezers die bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar massaal op de sociaal-democraten stemden, zo schrijft het ND. Overigens wordt haar naam ook geregeld genoemd in verband met een mogelijke post in een nieuw kabinet.