Kamer accepteert sharia-uitleg Donner

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer accepteert de uitleg die minister Donner vandaag gegeven heeft in het spoeddebat over de shariakwestie. Vrijwel de gehele Kamer noemde Donners uitspraken ongelukkig, maar de motie van wantrouwen die de Groep Wilders ingediend had, kreeg geen enkele steun.

In het debat legde minister Donner uit dat hij met zijn uitspraken alleen uit had willen leggen hoe de grondwet werkt. In een democratisch land moet je volgens hem accepteren dat er mensen zijn die dingen willen die niet stroken met de huidige wetgeving. Hij heeft nooit de sharia willen verdedigen. Volgens hem is de sharia niet te verenigen met onze rechtsorde. De minister zei dat hij het betreurde dat hij dat niet meteen had gezegd.

Het CDA-plan om partijen te verbieden die de democratie schaden, kreeg overigens ook vrijwel geen steun in de Kamer. Het CDA had na de uitspraken van de minister gezegd dat partijen die de huidige rechtsorde omver willen werpen, of waarvan de opvattingen daar tegenin gaan, verboden zouden moeten worden

Met dank aan JosD. voor de submit.