'Frankrijk ook doelwit al-Qaeda'

Icoon Terrorisme Terroristennetwerk al-Qaeda beschouwt Frankrijk als een mogelijk doelwit. Al-Qaeda's tweede man Ayman al-Zawahiri heeft de Algerijnse radicale beweging GSPC gevraagd een "bot in de keel van de Amerikaanse en Franse kruisvaarders" te worden.

Al-Zawahiri deed dit in zijn videoboodschap die eerder deze week op een islamitische website opdook. Dit meldde donderdag de Franse krant Le Figaro naar aanleiding van een gesprek met een terrorismedeskundige die de volledige boodschap van al-Zawahiri heeft bekeken.

De GSPC heeft vorig jaar aangekondigd gelieerd te zijn aan al-Qaeda. De groep, een radicale afsplitsing van de GIA, is vooral in de jaren negentig berucht geworden door talrijke wreedheden in Algerije. De beweging richt zich de laatste jaren meer op het financieren van en participeren in het internationale terrorisme.

Frankrijk heeft zich eerder hevig verzet tegen de Amerikaanse inval in Irak en waande zich daardoor relatief veilig voor door al-Qaeda geïnspireerde dreigingen. Maar volgens terrorismedeskundigen gaat die vlieger niet langer op.