Kans op afzwakking economie neemt toe

Icoon Economie De sterke groei van de wereldeconomie zal aanhouden. Toch zijn de risico's die tot afzwakking kunnen leiden toegenomen. Vooral de inflatiedruk kan centrale banken ertoe bewegen de rente verder te verhogen. De groei van de Amerikaanse economie zal volgend jaar een stuk lager uitkomen dan eerst werd voorzien. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het halfjaarlijkse rapport met economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De zogeheten World Economic Outlook werd donderdag gepresenteerd in Singapore. Daar vindt deze week de jaarvergadering plaats van het IMF en de Wereldbank. De jaarvergadering is normaal gesproken in Washington, maar eens in de drie jaar wordt uitgeweken naar een andere locatie.

Het rapport van het IMF is positief van toon, met opnieuw krachtige groeicijfers. De wereldeconomie zal dit jaar een groei laten zien van 5,1 procent en volgend jaar van 4,9 procent. Dat is in beide gevallen ongeveer een kwart procentpunt hoger dan in de vorige 'outlook' van het IMF in april. Als de groei inderdaad zo uitpakt, is sprake van de krachtigste expansie over een periode van vier jaar sinds het begin van de jaren zeventig.

Het IMF maakt wel direct een voorbehoud bij het groeicijfer voor volgend jaar, die als het tegenzit een stuk lager zou kunnen uitvallen. Er is een kans vanéén op zes dat de groei volgend jaar zal blijven steken op 3,25 procent of minder. Behalve de oplopende inflatie noemt het IMF als voornaamste risicofactoren de verdere stijging van de olieprijs en een afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt.