PvdA verbaasd over sharia-uitspraak Donner

PolitiekHet interview met CDA-minister van Justitie Piet Hein Donner waarin hij over de mogelijkheid van het invoeren van de sharia rept, heeft tot grote verbazing geleid in de Tweede Kamer bij de PvdA. Kamerlid Geert Wilders is er zelfs heel erg boos over. Donner stelde in het interview dat als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, die mogelijkheid moet bestaan.

De sociaaldemocraten verzetten zich tegen de ''berusting'' die in de uitspraken van Donner zou doorklinken. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem: ''Donner lijkt te vergeten dat de sharia op meerdere punten in strijd is met de Nederlandse grondwet. De minister van Justitie moet zijn energie steken in het bestrijden van dit soort opvattingen in plaats van het signaal te geven dat dergelijke ideeŰn onderdeel zouden kunnen uitmaken van onze democratie.''

Lijnrecht
Kamerlid Wilders heeft inmiddels al schriftelijke Kamervragen gesteld. Daarin vraagt hij zich af of Donner ''deze uitspraak bij volledig bewustzijn heeft gedaan''. Hij wil weten of de bewindsman zijn positie nog wel houdbaar acht. Wilders wil een debat en overweegt een motie van afkeuring tegen de Justitie-minister.

De uitlatingen van Donner gaan overigens lijnrecht in tegen die van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Die stelde vorig jaar zelfs voor dat partijen die de sharia willen invoeren, uit het democratisch bestel geweerd moeten kunnen worden. Verhagen zei te vrezen dat er in Nederland in de toekomst sharia-tribunalen ontstaan en dat radicaal-extremistische moslimpartijen via het politieke systeem aan de macht proberen te komen.

Donner
Donner toonde zich vandaag in een reactie weer verbaasd over de afkeurende reacties op zijn uitlatingen: ''Mensen proberen me nu in de mond te leggen dat ik voor invoering van de sharia ben. Dat is niet het geval. De sharia is in strijd met de Nederlandse grondwet.''

Hij zegt alleen gezegd te hebben dat als tweederde van de Nederlanders de islamitische wetgeving zou willen invoeren, dat mogelijk moet zijn. Zo werkt de democratie nou eenmaal.

Met dank aan Reigndear voor de submit.