Wilders loopt 447.320 euro mis

Icoon OpmerkelijkDe Groep Wilders is honderdduizenden euro's aan subsidies misgelopen. De leider van de Groep Wilders, Geert Wilders, heeft verzuimd om een subsidie aan te vragen, waar hij op grond van de 'Wet subsidiŽring politieke partijen' recht op had.

In een vraaggesprek met het NRC erkent de politicus dat hij nalatig is geweest: "HŤ, wat stom. Mij was verteld dat het niet mogelijk was. Ik had het misschien beter moeten uitzoeken". Ook grapt Wilders: "Dit is goed nieuws voor de belastingbetaler, en slecht nieuws voor mij", zuurtjes om zijn eigen grap lachend.

Geert Wilders klaagde twee weken geleden nog dat zijn beveiliging te duur was, en hij deze niet meer kon betalen. Eerder probeerde hij aan geld te komen, door rijke burgers uit te nodigen om voor 2000 euro met hem uit eten te gaan.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het "aannemelijk" dat Wilders subsidie had gekregen als hij een aanvraag had ingediend. De wet geeft afsplitsingen van Tweede Kamerfracties recht op het volgende: een basisbedrag van 173.373 euro per jaar per fractie en 50.287 euro per jaar per zetel. Het geld mag gebruikt worden voor verkiezingscampagnes.

Wilders is niet de enige die de subsidie verzuimde aan te vragen. Geen van de vijf eenmansfracties in de Tweede Kamer blijkt subsidie te hebben aangevraagd, zo meldt Binnenlandse Zaken. Deze vijf splinters zijn: Groep Wilders, Groep Nawijn, Groep Van Schijndel, Groep Lazrak en de Groep Van Oudenallen.