Luc Besson stopt met filmmaken

Icoon FilmDe Franse regisseur, producent en scenarist Luc Besson heeft maandag bekend gemaakt dat hij afscheid neemt van zijn carrière als filmmaker. De grote man achter onder andere Léon, Nikita, The Fifth Element en The Big Blue wil zich volledig gaan richten op sociale projecten, waaronder een stichting die jongeren in binnensteden probeert te helpen. Zijn tiende en laatste project, de animatiefilm Arthur and the Invisibles, gaat eind dit jaar in première.

Als kleine jongen reisde Besson de wereld rond met zijn ouders. Door hun werk als duikinstructeurs stond bijna elke dag in het teken van de wereld onder de waterspiegel. Besson wou marien-bioloog worden, maar door een auto-ongeluk kon hij lange tijd niet duiken en zag hij zich genoodzaakt een andere carrière te kiezen. Hij verhuisde naar Parijs, waar hij zich al snel realiseerde dat film voor hem dé creatieve uitlaatklep zou kunnen zijn.

Na een paar jaar in Amerika te hebben gewoond, keerde Besson terug naar Frankrijk en startte hij zijn eigen productiemaatschappij, Les Films de Loups, tegenwoordig Les Films de Dauphins geheten. Met de film The Big Blue maakte Besson in 1988 zijn internationale doorbraak. In 1994 verscheen de film die door velen als zijn beste wordt gezien: Léon. De film over een huurmoordenaar die een tienermeisje in bescherming neemt, lanceerde de carrière van de toen nog volkomen onbekende Natalie Portman.

Gaandeweg ging Besson zich steeds meer profileren als scriptschrijver en producent. Zo verschenen de afgelopen tien jaar letterlijk tientallen films waarin zijn invloed duidelijk zichtbaar is. Een klein overzicht: The Transporter, Taxi 1 t/m 3 (deel vier is in de maak), Kiss of the Dragon, Revolver, Bandidas en Unleashed.

De 47-jarige Besson is nu van mening dat het maken van films voor hem een afgesloten hoofdstuk is. "Mijn tien films zijn mijn kindjes en ik houd van ze. Het doet me goed dat ik deze 'cyclus' heb afgerond. Dat is nu klaar. Ik wil nu voor mijn medemens en de planeet gaan zorgen. Ik wil in de binnensteden werken, met het oog op het milieu. Ik wil jongeren in de binnensteden helpen."


Taxi, The Big Blue, Unleashed, Léon, The Fifth Element