'Nederlanders minder bang voor grote aanslagen'

EnquÍteNederlanders zijn minder bang dat in ons land een grote aanslag zal plaatsvinden dan de voorgaande twee jaar. Dat blijkt uit onderzoek in de afgelopen vijf jaren naar de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten (9/11). Maurice de Hond heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Nu is nog 45 procent van de Nederlanders bang dat in de niet al te verre toekomst een grote terroristische aanslag zal plaatsvinden, vorig jaar was dat nog 55 procent en in 2004 53 procent. Verder vinden meer mensen dat de bescherming door de Nederlandse overheid tegen eventuele aanslagen is verbeterd. Thans heeft 41 procent die mening, vorig jaar was dat nog maar 23 procent. Overigens vindt 40 procent de bescherming tegen aanslagen niet goed geregeld.

Zwaardere maatregelen
Duidelijk minder ondervraagden dan in 2004 vinden dat de overheid zwaardere maatregelen moet nemen ter bescherming tegen terroristische aanslagen. Voor zwaardere maatregelen, ook als dat betekent dat bepaalde vrijheden worden ingeperkt en bepaalde overlast ontstaat, is 38 procent. Vorig jaar was dat nog 49 procent en in 2004 zelfs 62 procent.

Overigens vinden meer mensen dan vorig jaar dat de Verenigde Staten de aanslagen van 11 september 2001 aan zichzelf te wijten hebben. Van de ondervraagden vindt 16 procent dat, tegen 7 procent vorig jaar. Een beetje die mening heeft 28 procent.

'In scŤne gezet'
Opvallend is dat er nog steeds mensen zijn die betwijfelen of de aanvallen wel echt zijn gebeurd. Van de ondervraagden denkt 6 procent dat deze waarschijnlijk in scŤne zijn gezet en 3 procent geeft aan daar zelfs zeker van te zijn. Slechts 62 procent stelt dat de aanvallen zeker zijn gebeurd en 24 procent meent dat ze waarschijnlijk wel zijn gebeurd.

Een meerderheid van de ondervraagden (53 procent) is hoe dan ook van mening dat de wereld nu onveiliger is dan kort na de aanslagen in New York. Slechts 4 procent meent dat de wereld veiliger is en 39 procent denkt dat het hetzelfde is gebleven.