Formule 1: Uitslag GP van Italië

Icoon Formule 1Michael Schumacher heeft de Italiaanse Grand Prix op Monza gewonnen. Door zijn winst ligt het wereldkampioenschap nog volledig open.

Kimi Räikkönen zette bij de start zijn pole position om in de koppositie, gevolgd door Schumacher. Fernando Alonso had een goede start en reed direct naar de zevende plaats. Robert Kubica begon direct met een serie mooie inhaalacties, wat hem al snel de derde plaats bracht. Räikkönen en Schumacher reden direct weg van hun achtervolgers en vergrootten hun voorsprong met een seconde per ronde.

Voor de derde plaats ontstond een mooi gevecht tussen Robert Kubica en Massa. De Ferraricoureur probeerde de Pool onder druk te zetten, maar kon hem niet passeren. Nico Rosberg werd ondertussen de eerste uitvaller van de race en kon zonder aandrijving ternauwernood de garage bereiken.

Pedro de la Rosa opende de serie pitstops voor de tweestoppers, gevolgd door leider Räikkönen. Schumacher volgde twee ronden later, wat de leiding aan Kubica gaf. De Duitser kwam echter, ondanks een langere stop, voor Räikkönen op de baan. Nog eens twee ronden later maakten ook Massa en Alonso hun pitstops, waarbij Massa bij het uitrijden in de problemen kwam en bijna Jarno Trulli van de baan reed in de chicane.

Christijan Albers moest na 19 ronden binnenkomen voor een lekke band en liet bij het wegrijden ook nog eens de motor afslaan, voordat hij uiteindelijk de pits kon verlaten en daarbij bijna Jenson Button raakte. Terwijl Pedro de la Rosa de wagen aan de kant moest zetten met een defect, reden beide BMW's kortstondig op de eerste twee posities, maar hun pitstops gaven de leiding aan Schumacher.

Op weg naar hun tweede pitstops bleef het gat tussen Schumacher en Räikkönen nagenoeg gelijk. Beide coureurs hadden problemen met het inhalen van achterblijvers, wat uiteindelijk een klein voordeel gaf aan de Fin. In ronde 38 kwam Räikkönen binnen en wist net voor Kubica op de baan te komen. Schumacher stopte een ronde later en zag zijn koppositie niet in gevaar komen.

De derde plaats werd uiteindelijk ook in de pits bestreden. Alonso en Kubica maakten tegelijk hun tweede stops en kwamen naast elkaar de pitstraat uit. Kubica moest bij de chicane het onderspit delven en kreeg op zijn vierde positie direct Massa achter zich. Alonso zag echter zijn podiumplaats letterlijk in vlammen opgaan toen zijn motor het begaf. Massa verremde zich van schrik, beschadigde zijn rechtervoorband en viel door de noodzakelijke pitstop terug naar een negende plaats. Dat stelde het podium veilig voor Robert Kubica, in slechts zijn derde race.

Fisichella finishte vierde, gevolgd door de solide rijdende Honda's van Button en Barrichello. Door zijn winst is Schumacher nu tot twee punten achter Alonso gekomen in het kampioenschap.

Meer (auto)sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!sport!