'Amerika betaalde voor anti-Castro berichten'

Icoon BuitenlandsZeker tien journalisten zijn door de regering Bush flink betaald om negatieve berichten over de Cubaanse leider Fidel Castro te publiceren. De Amerikanen probeerden hiermee het communistische regime van Castro in een kwaad daglicht te zetten. De betrokken verslaggevers gaven commentaren op de regeringszenders Radio en TV Marti.

De uitzendingen van deze zenders zijn in Cuba te ontvangen. Een groot deel van de betaalde journalisten werkte voor de El Nuevo Herald, een Spaanstalige krant die wordt uitgegeven in Miami. Dat melde The New York Times zaterdag.

De regering van Cuba beweert al veel langer dat veel Cubaans-Amerikaanse journalisten in Miami betaald werden door de Amerikanen. De onthullingen van deze week zijn het eerste tastbare bewijs dat die beweringen kloppen.

De leiding van El Nuovo Herald, een zusterkrant van de Miami Herald, heeft alle betrokken journalisten per direct ontslagen. Washington betaalde de journalisten bedragen tussen de 1.500 en 175.000 dollar (1.200 tot 138.000 euro) voor de gekleurde berichtgeving, verspreid over een periode van één tot vier jaar.

Met dank aan calvobbes voor de submit.