PvdA hekelt zorgbeleid CDA

Icoon PolitiekPartijvoorzitter Michiel van Hulten van de PvdA heeft zaterdag stevig uitgehaald naar het verkiezingsprogramma van het CDA. Vooral de volksgezondheidplannen moesten het ontgelden. Van het CDA-voorstel om 4 miljard euro te bezuinigen op de zorg, zullen ouderen en chronisch zieken de dupe worden.

Dat zei Van Hulten tijdens een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam. "Hoe bezuinig je 4 miljard euro? Door de huisarts uit het basispakket te halen. En de mondzorg. En de verloskundige. En de kraamzorg. En de helft van de geneesmiddelen. En door ouderen die in een verpleeghuis wonen honderden euro's huur per maand te vragen. Het CDA legt de rekening neer bij die mensen die hem niet kunnen betalen."

Van Hulten betoogde dat met name ouderen weinig goeds te verwachten hebben van het CDA. Die partij spreekt volgens hem "met droge ogen" over het behoud van een welvaartsvaste AOW, terwijl juist dit kabinet de AOW heeft bevroren en daarmee de ouderen in de kou laat staan.

Volgens Van Hulten zijn er zeven manieren waarop het CDA de ouderen de afgelopen jaren heeft 'gepakt': door een lager inkomen, minder huursubsidie, de no claimregeling en een hogere premie in de zorg, een kleiner zorgpakket, duurdere thuiszorg en een stijging van de energienota. Van Hulten noemde dit "de zeven plagen van Verhagen", met een knipoog naar de anti-PvdA-leus van CDA-fractieleider Maxime Verhagen: "Met Bos ben je de klos."