Sarkozy wil minigrondwet zonder referenda

Icoon Europa Nicolas Sarkozy, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, heeft voorgesteld om een 'miniverdrag' voor de Europese Unie op te stellen, waarin de institutionele veranderingen van de Europese grondwet doorgevoerd worden. Dit verdrag moet volgens hem tweederde van de tekst van het oude verdrag bevatten, en moet alleen door de parlementen van de lidstaten goedgekeurd worden.

Hij wil alleen zaken in dit 'miniverdrag' behandelen die niet controversieel, maar wel noodzakelijk zijn. Zo zijn vrijwel alle lidstaten het eens over een president voor de Europese Commissie die gekozen wordt door het Europees Parlement, een Europese minister voor Buitenlandse Zaken en het vaker stemmen met gekwalificeerde meerderheid. "Dat laatste is de enige manier om voortgang te maken met het politieke Europa", aldus Sarkozy. Hij wil dat het verdrag in 2007 opgesteld wordt, en dat het onder Frans voorzitterschap in 2008 in werking zal treden. "We moeten snel handelen", vindt hij.

Sarkozy wil dat Turkije nooit lid zal worden van de Europese Unie. "We moeten nu zeggen wie wel en wie niet Europeaan zijn. Voor Zwitserland, Noorwegen en de Balkan-landen staat de deur open, maar Turkije en de Noord-Afrikaanse landen moeten zich tevreden stellen met een geprivilegieerd partnerschap". Dat houdt in dat zij dan wel de regels van de interne markt kunnen toepassen, maar geen vertegenwoordigers mogen hebben in de verschillende EU-instituties.



Turkije nooit lid van de Europese Unie