Imam haalt hard uit naar moslims die weinig bidden

BinnenlandsHet Algemeen Dagblad heeft een preek laten vertalen die afgelopen vrijdag is uitgesproken in de orthodoxe Taibah-moskee in Amsterdam. Dat is de moskee waar de radicale moslimleider Mohammad Anas Noorani Siddiqui zondag een internationale conferentie zal leiden.

De vertaalde preek is afkomstig van de Indiase imam Maulana Rizwi. In de preek verklaart hij alle Nederlandse moslims vogelvrij, die drie keer per dag of minder bidden. Er moet vijf keer per dag gebeden worden. Ook voor zwangere vrouwen kan geen uitzondering worden gemaakt, zo haalde hij islamitische geleerden aan. ''Tijdens de bevalling van een kind moet de vrouw zich ook aan de gebedstijden houden zelfs al heeft het hoofdje van de baby het geboortekanaal al gepasseerd'', aldus Rizwi. De te weinig biddende moslims - 'kafars' (ongelovigen) - verdienen volgens de imam een ''zware straf'', waarbij hij lijkt te zinspelen op de doodstraf.

Levensgevaarlijk
Hikmat Mahamat Khan, tot voor kort voorzitter van de Nederlandse islamitische koepelorganisatie Contact Groep Islam (CGI), noemt de preek ''levensgevaarlijk. Moslims die door omstandigheden niet altijd kunnen bidden worden hiermee vogelvrij verklaard. Dit staat haaks op de gedachte van integratie.'' Khan vindt dat de Nederlandse de overheid veel te zachtzinnig optreedt tegen dit soort moskeeŽn. Juist vanwege de 'slappe houding' tegenover radicale moskeeŽn is hij opgestapt bij de CGI.

De man die imam Rizwi naar Nederland haalde, Leakat Dilmohamed van de Noori moskee, zegt in een reactie de preek ''scherp, maar inspirerend'' te vinden. Hij vindt niet dat de imam Nederlandse moslims heeft beledigd die geen vijf keer per dag bidden. Bovendien zou de imam juist veel teksten van anderen aanhalen en zelf geen fatwah uitspreken.