'Neonazi's België wilden politici vermoorden'

TerrorismeHet gisteren opgepakte groepje neonazi-skinheads rond de beroepsmilitair Thomas B. uit het Belgische Buggenhout zou van plan zijn geweest België in chaos te storten. Ze wilden dat vooral doen door politici te vermoorden. Dat meldt de Belgische krant De Standaard, dat de info uit gerechtelijke bron vernam.

De bende zou zowel politici van links als van rechts op het oog gehad hebben. Op die manier wilden de neonazi's de bevolking tegen elkaar opzetten met als uiteindelijke doel het plegen van een staatsgreep. Dat is wat een aantal van de belangrijkste verdachten vrijdag verklaarden aan de politie.

Eén van de anonieme verdachten die ondertussen onder voorwaarden op vrije voeten is gesteld, vertelde vrijdag ook aan de Belgische commerciële zender VTM dat het vooral de bedoeling was om "linkse organisaties en vreemdelingen te treffen." De getuige vertelde ook dat er medeplichtigen waren "in de politiek, de Staatsveiligheid en het leger die boven Thomas B. stonden."

Concrete plannen voor aanslagen op politici waren er overigens nog niet, zo bericht De Standaard. Voorlopig beperkte de uitwerking van de plannen zich tot praten, het op grote schaal verzamelen van wapens en explosieven en het oorlogje spelen op militaire terreinen.