Donner laat radicale moslimleider volgen

PolitiekDe Pakistaanse radicale moslimleider Mohammad Anas Noorani Siddiqui zal gedurende zijn bezoek aan Nederland nauwlettend in de gaten worden gehouden. Dat zegde minister Piet Hein Donner de Tweede Kamer gisteren toe tijdens een debatje over het bezoek van de omstreden moslimgeestelijke. Mocht hij over de schreef gaan, dan wordt hij subiet het land uitgezet.

Het debat was aangevraagd door Kamerlid Geert Wilders. Die wilde het liefst dat Donner de moslimleider meteen oppakt en terugstuurt. Veel Kamerleden waren het grotendeels met Wilders eens, maar steunden een motie met die strekking niet. Wel riep een meerderheid de regering op in de toekomst strengere regels te hanteren bij het verlenen van visa aan dergelijke moslimleiders.

Vrijwel alle fracties vonden het, in navolging van Wilders, ook vreemd of onbegrijpelijk dat Anas Noorani, die inmiddels in ons land is, een visum heeft gekregen. Maar volgens Donner is de Pakistaan in het verleden ook al in Nederland geweest en heeft hij, voorzover bekend, toen geen uitspraken gedaan waarvoor hij strafrechtelijk kon worden vervolgd. De man heeft ook een visum voor andere Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Mohammad Anas Noorani Siddiqui gaat in ons land een internationale conferentie leiden in de Amsterdamse Taibah-moskee. De leider dreigde afgelopen jaar als gevolg van de Deense spotprenten, met de doodstraf tegen iedereen die de profeet Mohammed beledigt. Hij is een vooraanstaand lid van de Jamiat Ulema Pakistan, een groep die eerder een fatwa steunde die ten grondslag lag aan de aanslagen van 11 september 2001. Donner wees er tijdens het debat op dat de partij ook deel uitmaakt van de Pakistaanse regeringscoalitie.