België arresteert 17 extreemrechtse terreurverdachten

TerrorismeIn België is gisteren een grootscheepse politieactie gehouden tegen extreemrechts. Honderd agenten van de federale politie deden op twintig verschillende plaatsen in het land huiszoekingen en verrichtten 17 arrestaties. Volgens de Belgische justitie gaat het om mensen die aanslagen wilden plegen op de basisstructuren van het land om het zo te ontwrichten met als uiteindelijke doel een staatsgreep. Onder de arrestanten bevinden zich 10 militairen. De politie nam onder meer munitie, explosieven, ontstekers voor landmijnen en een zelfgemaakte bom met ontsteker in beslag.

Hoofdverdachte is de militair Thomas B. uit de kazerne in Leopoldsburg, even ten zuiden van Eindhoven. B. is lid van de beweging 'Bloed-Bodem-Eer-Trouw' (BBET), een afscheuring van de Vlaamse afdeling van de wereldwijde neo-nazistische skinheadbeweging Blood and Honour. Volgens de federaal procureur hebben alle verdachten gemeen dat ze racistisch gedachtengoed koesteren alsmede xenofobie, negationisme (ontkenning van de Holocaust), antisemitisme en neonazisme.

Lidmaatschap
Onder de recent aangenomen anti-terroristische Belgische wetgeving is het lidmaatschap van een antidemocratische organisatie reeds voldoende om te worden veroordeeld. Het onderzoek tegen de groep is twee jaar geleden al begonnen. De verdachten zullen nog vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Er zijn volgens de openbare aanklager in België overigens ook banden tussen de nu aangehouden groep en de Nederlandse extreemrechtse beweging Nationale Alliantie.

Update 10.09 uur
Gisteren zijn er van de 17 arrestanten al vijf verhoord. Daarvan zijn er inmiddels vier op vrije voeten gesteld door de onderzoeksrechter in het Belgische Dendermonde. Een is formeel aangehouden. De andere verdachten zullen vandaag horen of ze vrijkomen of vast worden gezet.

Naast explosieven, wapens en een ontwerpbrief om een aanslag op te eisen, zijn er ook documenten aangetroffen waarin de groep het had gemunt op joden, allochtonen en bepaalde personen, zo melden de Belgische media vandaag.

Met dank aan Nyrem, calvobbes, YellowBlacks, AgentSteel, Kozzmic, IronMikey, Alex858 en Joost-mag-het-weten voor de submit.