Radicale imam bezoekt Amsterdam

BinnenlandsDe Pakistaanse radicale moslimleider Mohammad Anas Noorani Siddiqui komt zondag 10 september naar Amsterdam om leiding te geven aan een internationale conferentie in de Taibah-moskee in Amsterdam Zuidoost, zo meldt De Telegraaf vandaag. De imam, die dreigt met de doodstraf tegen iedereen die de profeet Mohammed beledigt, is voorman van een radicaalislamitische partij Jamiat Ulema Pakistan (JUP), die eerder een fatwa uit 1998 van terreurleider Osama bin Laden onderschreef. Die fatwa lag ten grondslag aan de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

Anas Noorani organiseerde eerder dit jaar tijdens de rel rond de Deense Mohammed-cartoons, felle antiwesterse protesten in Pakistan. In maart ondersteunde hij op emotionele wijze een doodvonnis voor alle lasteraars van de profeet. Zijn politieke partij hekelt de ongelovigen en wil wegens de spotprenten alle banden met het Westen verbreken.

Het bestuur van de Surinaams/Pakistaanse Taibah-moskee, de grootste moskee van Amsterdam gevestigd in de Bijlmermeer, weigert ieder commentaar. De inlichtingendienst AIVD is al enige tijd beducht voor mogelijk radicaliserende invloeden vanuit Pakistan.