Bush erkent bestaan geheime gevangenissen

Icoon TerrorismePresident Bush van de Verenigde Staten heeft gisteravond in een televisietoespraak toegegeven dat er geheime CIA-gevangenissen bestaan. Hierin zouden in totaal veertien gevangen vastgehouden worden. Bush maakte meteen bekend dat deze gevangenen naar een erkende gevangenis zullen worden overgebracht: GuantŠnamo Bay op Cuba. Hiermee worden de gevangenen dus nog steeds niet vastgehouden op Amerikaans grondgebied en zijn volgens Bush de Amerikaanse wetten dus niet op hen van toepassing.

Vorig jaar was er in Europa en Amerika commotie over geheime CIA-vluchten waarmee gevangenen overgebracht zouden worden naar geheime gevangenissen in Oost-Europa, waar de Amerikanen met ze konden doen wat ze wilden. Toen werd het bestaan van deze geheime gevangenissen niet erkend door het Witte Huis.

Het Pentagon gaf gisteren nieuwe richtlijnen over de behandeling van gevangen in militaire gevangenissen. Fysiek geweld en vernederende ondervragingstechnieken zijn hierin verboden. Ook mag gevangenen geen voedsel, water en medische zorg onthouden worden. Daarnaast is het niet meer toegestaan om gevangenen bang te maken met schijnexecuties en honden.

De veertien gevangenen zullen volgens Bush binnenkort voor een militair tribunaal verschijnen, samen met de andere 'illegale strijders' die al vastzitten. Hiervoor heeft hij een wetsontwerp ingediend bij het Congres. De president zegt dat het erg nuttig is geweest "om deze individuen naar een omgeving te verplaatsen waar ze in het geheim kunnen worden vastgehouden, ondervraagd door deskundigen en zo nodig vervolgd voor terreurdaden."