Illegale giflozing NL's bedrijf: drie doden

Icoon BuitenlandsAls gevolg van een grote illegale giflozing zijn in Ivoorkust drie mensen, onder wie twee meisjes van 4 en 9 jaar oud, gestorven. Ook zijn 1680 mensen in het ziekenhuis geweest met uiteenlopende klachten. Het gif kwam uit een schip dat gehuurd was door het Nederlandse bedrijf Trafigura Beheer BV uit Amstelveen, en was in juli nog in Amsterdam. Als gevolg van de giflozingen is de Ivoriaanse regering afgetreden. Honderden mensen protesteren al dagen uit woede over de giflozingen.

De giflozingen vonden plaats rond 19 augustus. Toen arriveerde het schip de Proba Koala in de voormalige Ivoriaanse hoofdstad Abidjan. Een nacht later zou het afval op minimaal zeven plaatsen geloosd zijn. Het afval bestaat uit olierestanten, een mengsel van gasolie en natronloog. Snel daarna kregen omwonenden last van de misselijkmakende dampen. In het afval zit onder andere veel zwavel, waardoor het overal naar rotte eieren stinkt.

Dat het mogelijk was om de lozingen te doen, komt mede doordat er aan Ivoriaanse zijde veel fouten gemaakt zijn. Het wordt waarschijnlijk geacht dat veel mensen omgekocht zijn om de lozingen toe te staan. Zo hadden de havenpolitie en de douane het nooit mogen toestaan dat het afval overgeladen werd in vrachtwagens. De politie heeft inmiddels een onderzoek lopen.

Volgens de BBC meldde Trafigura in een verklaring dat de Ivoriaanse autoriteiten op de hoogte waren van de aard van het afval. Het bedrijf zou hen verzocht hebben om op veilige wijze met het afval om te gaan. Overigens kwam Trafigura in 2003 al in het nieuws, omdat ze smeergeld betaald zouden hebben om VN-opdrachten in Irak binnen te halen.