Kabinet bekritiseert rapport Schiphol-brand

Icoon PolitiekMinister Donner van Justitie en minister Dekker van VROM zouden volgens ingewijden per brief een aantal punten uit het onlangs uitgelekte rapport over de brand in het cellencomplex op Schiphol hebben weerlegd. In dat rapport staat onder andere dat er door nalatigheid van de ministeries van Justitie en VROM onnodig veel mensen om het leven zijn gekomen bij de brand.

Uit de brief blijkt dat het kabinet vindt dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet fair genoeg is in zijn kritiek. Bovendien zou de raad op enkele punten zijn boekje te buiten zijn gegaan. In de brief schrijft minister Donner: "Ik meen dat uw conceptrapport op een aantal onderdelen verder gaat, waardoor het onbedoeld vermoedens van schuld of aansprakelijkheid lijkt te behelzen." Ook wordt er in de brief kritiek geuit op de werkwijze van de voorzitter van de raad, Pieter van Vollenhoven. Zo staat er onder meer in het onderzoeksrapport dat de brand volgens Van Vollenhoven door een brandende peuk veroorzaakt zou kunnen zijn. In de brief schrijft minister Donner daarover: "Ik geef u in overweging genoemde conclusie niet op te nemen in uw rapport". Dit omdat de raad zich hiermee zou mengen in het nog lopende strafrechtelijk onderzoek naar de brand.

Momenteel wordt er in Den Haag al gespeculeerd over het mogelijk aftreden van de ministers Donner en Dekker vanwege de conclusies van het onderzoeksrapport. Binnenkort zal de definitieve versie van het rapport verschijnen.