Telefoontelepathie zou bewezen zijn

De Britse onderzoeker Rupert Sheldrake beweert aangetoond te hebben dat er zoiets als telefoontelepathie bestaat; het van tevoren weten door wie je gebeld wordt. Sheldrake's onderzoek werd gesteund door het gerespecteerde Trinity College in Cambridge.

Hij vroeg een aantal testpersonen om de namen te geven van vier vrienden of familieleden. Deze personen moesten vervolgens op verschillende volgorde de testpersoon bellen. Deze moest de beller identificeren voor dat hij de telefoon opnam. ''Het slagingspercentage was 45 procent, ver boven de te verwachten 25 procent. De kans dat dit toch toeval is, is 1000 miljard op één'', aldus de onderzoeker. Een onderzoek naar het ontvangen van e-mails via hetzelfde principe gaf volgens Sheldrake vergelijkbare percentages. Hij gaat het onderzoek voortzetten.

Sceptici vinden dat Sheldrake's testgroep in beide gevallen heel klein is. Aan het telefoonexperiment deden 63 mensen mee en aan het e-mailexperiment 50, waarbij er respectievelijk slechts 4 en 5 personen tijdens de tests werden gefilmd.

Met dank aan Eb-Jamvlek voor de submit.