Natascha Kampusch wilde enkel ontsnappen

De 18-jarige Oostenrijkse Natascha Kampusch, die eind vorige maand na acht jaar wist te ontsnappen aan de man die haar als jong meisje had ontvoerd, heeft woensdag voor het eerst in het openbaar haar verhaal gedaan.

In een vraaggesprek dat donderdag verschijnt in het Oostenrijkse tijdschrift News zegt ze dat ze al die jaren alleen dacht aan ontsnappen. Kampusch voelde zich naar eigen zeggen ''als een arme kip in een legbatterij''.

Ze zat jarenlang opgesloten in de kelder van het huis van haar 44-jarige ontvoerder, vlakbij Wenen. Ze wist twee weken geleden eindelijk te ontkomen toen de man even niet oplette. Hij pleegde kort daarna zelfmoord door voor een trein te springen.

Paranoia en chronisch wantrouwend
Over haar ontvoerder zegt Kampusch: ''Hij leed heel sterk aan paranoia en was chronisch wantrouwend.'' Ze wil in het interview maar weinig over hem zeggen ''omdat hij zich niet meer kan verdedigen. Ik vind het, vooral vanwege zijn moeder, niet netjes om kwaad te spreken over een dode'', aldus de 18-jarige. Toch erkent ze dat ze er af en toe van droomde ''zijn kop eraf te hakken, als ik maar een bijl had gehad''.

Sinds haar ontsnapping leidt Kampusch naar eigen zeggen een redelijk normaal leven. ''Verbazingwekkend, hoe snel dat is gegaan. Ik leef nu samen met andere mensen en heb daarmee geen problemen''. Ook de verhouding met haar ouders is goed, zegt ze. Oostenrijkse media berichtten eerder dat het meisje geen contact wilde met haar ouders, maar dat spreekt ze in het vraaggesprek met News met klem tegen.

De volgens de verslaggever van News verrassend welbespraakte Kampusch weet nog niet wat ze met haar toekomst wil gaan doen. Ze wil in ieder geval haar school afmaken en dan wellicht gaan studeren.

SBS6
Kampusch heeft ook een interview gegeven aan de Oostenrijkse zender ORF. Dat wordt vanavond op de Oostenrijkse tv uitgezonden. In Nederland wordt dat interview morgen door SBS6 vertoond vanaf 18.30 uur.

Kampusch werd in 1998 op 10-jarige leeftijd op weg naar school gekidnapt door Wolfgang Priklopil. Die hield haar acht jaar vast in een kleine kamer onder zijn garage. De 44-jarige Priklopil pleegde zelfmoord nadat Kampusch erin was geslaagd te vluchten.

Met dank aan Bibelot voor de submit.