Turkije boos over kritisch EU-rapport

EuropaTurkije is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over een kritisch rapport van de commissie Buitenlandse Zaken van het Europese Parlement. In het rapport, dat geschreven is met het oog op de door Turkije gewenste toetreding tot de EU, staat onder meer dat de Turkse hervormingen veel te traag verlopen maar ook de Turkije de Armeense volkenmoord ten tijde van de Eerste Wereldoorlog moet erkennen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat bepaalde passages van het rapport slechts op grond van ''bepaalde politieke beweegredenen'' zijn opgesteld. ''Het tast de geloofwaardigheid van het europarlement aan. Wij menen dat sommige elementen in het rapport zijn geschreven met politieke motieven in het achterhoofd en niet realistisch zijn. Het Europarlement probeert dubieuze voorwaarden vooraf te stellen aan het Turkse lidmaatschap van de EU'', aldus een Turkse verklaring.

Wat betreft de vermeende genocide op de Armeniërs zal Turkije zijn standpunt niet veranderen, zo liet premier Tayyip Erdogan weten. Turkije betwist namelijk dat in de nadagen van het Ottomaanse Rijk het grootste deel van de Armeense bevolking in dat rijk systematisch is uitgemoord. Het gaat daarbij om volkerenmoord op zo'n 75% van de Armeense bevolking, volgens Armeense tellingen circa 1,5 miljoen mensen. Turkije bestrijdt dat al meer dan 80 jaar.

Het Europese Parlement eist verder van Turkije een normalisering van de relaties met Cyprus en dat het voor eind 2007 echt resultaat heeft geboekt bij het verbeteren van de rechten van minderheden. Ook moet de positie van het leger ten opzichte van de civiele autoriteiten wordt verzwakt. Ten slotte moet de vrijheid van meningsuiting ''echt'' worden versterkt in Turkije.