74 partijen ingeschreven bij de Kiesraad

PolitiekVoor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november hebben zich bij de Kiesraad ruim anderhalf keer zoveel partijen aangemeld als bij de voorgaande verkiezingen. In totaal meldden 83 partijen zich aan; 74 daarvan kregen een registratie.

Een registratie bij de Kiesraad wil overigens niet zeggen dat een partij op voorhand al meedoet. Zo moet nu eerst een kandidatenlijst worden opgesteld en een borgsom worden gestort van 11.250 euro, die je kwijt bent als je niet in de Kamer komt. Ten slotte moeten uit alle negentien kiesdistricten minstens 570 steunbetuigingen worden verzameld. Per kiesdistrict moet een partij 30 sympathisanten bereid zien te vinden hun handtekening te zetten. Voor veel partijtjes bleken deze eisen in het verleden een struikelblok te zijn. Voor 10 oktober moeten de partijen alles op orde hebben.

Aan de verkiezingen willen partijen meedoen met namen als: Groen Vrij Internetpartij, online politiek.nl, de Nederlandse Klokkenluiderspartij, ALLEN ZIJN ÉÉN, Stem Niet, Hamers Herstelt Holland Partij, Partij voor de Jongeren, XyZyX 4U2, HUP-Holland en Ruim baan voor Nederland. De lijst, met linkjes naar de meeste partijen, is hier te bekijken.