Japanse prinses bevalt van zoon

Icoon BuitenlandsDe Japanse prinses Kiko, de vrouw van de tweede zoon van keizer Akihito, heeft woensdag het leven aan een zoon geschonken. Door de geboorte van de zoon is de mannelijke opvolging gegarandeerd.

De jongen kwam via een keizersnee ter wereld in het Aiiku ziekenhuis in Tokio. Hij is voor de troonopvolging in Japan de derde in lijn na de 46-jarige kroonprins Naruhito en prins Akishino, de echtgenoot van de 39-jarige prinses Kiko. Alleen mannen mogen plaatsnemen op de Japanse keizerstroon.

Een woordvoerder van het Japanse koningshuis zei na de geboorte dat prinses Kiko en haar zoon het goed maken. De jongen is 48,8 centimeter lang en weegt 2,5 kilo.

Het is voor het eerst in veertig jaar dat er in de Japanse koninklijke familie een jongen is geboren. Omdat Akihito tot nu toe alleen kleindochters kreeg, ontstond enkele jaren geleden voorzichtig de roep om een wetswijziging, die ook vrouwelijke opvolging mogelijk moest maken. De regering zou een wetsvoorstel doen, maar zette het onderwerp onmiddellijk in de ijskast toen bekend werd dat Kiko zwanger was.

Kroonprins Naruhito heeft alleen een dochter, de nu 4-jarige Aiko. Zijn jongere broer Akishino en Kiko hadden al twee dochters.