Gretta Duisenberg in opspraak door Revu-artikel

De 'anti-Israëlische bezetting'-activiste Gretta Duisenberg is in opspraak geraakt door uitspraken die ze gedaan zou hebben in het bijzijn van verslaggeefster Sanne Groot van Nieuwe Revu, tijdens een reis naar Beiroet. Het blad had de journaliste en een fotograaf meegestuurd met een delegatie van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS). In de nieuwste editie van de Revu die vanaf vandaag in de winkels ligt, valt te lezen dat Duisenberg zou hebben gezegd dat Israëli's altijd liegen. ''Dat zie je aan die koppen. Schoften zijn het.''

Over de ontvoering van Hezbollah van twee Israëlische soldaten zou Duisenberg hebben gezegd: ''Ik keur die ontvoeringen goed. Dit is hun enige manier om gevangenen vrij te krijgen. Wat me razend maakt is dat Nederland nu geen troepen wil sturen omdat ze bang zijn een jood te raken.''

'Aperte onjuistheden'
Duisenberg ontkent ten stelligste dat ze bovenstaande zaken heeft gezegd. In het tv-programma Pauw & Witteman zei ze gisteravond alleen gezegd te hebben dat Nederland bang was dat het ''een Israëlische soldaat zou raken''. Revu-verslaggeefster Sanne Groot werd door Duisenberg aangeduid als ''meisje''. Het artikel in de Nieuwe Revu doet ze af als een stuk vol ''smerigheid'' en citaten met ''aperte onjuistheden''. Ze heeft Revu verboden het artikel af te drukken, maar daar heeft het blad geen boodschap aan.

Aan het eind van de uitzending haalden Pauw en Witteman hoofdredacteur Jan Paul de Wildt van Nieuwe Revu telefonisch in de uitzending. Hij stelde dat Duisenberg en de rest van de delegatie, Mohammed Cheppih en Jan Weijenberg, tot twee keer de mogelijkheid hebben gekregen om het verhaal te controleren op feitelijke onjuistheden. ''Daar hebben ze niet op gereageerd. Ze dreigden indirect stappen te ondernemen als het verhaal wel geplaatst zou worden omdat het imagoschade zou opleveren.'' De journaliste Sanne Groot die door Gretta Duisenberg als 'meisje' werd afgeserveerd, is volgens hem een van de beste onderzoeksverslaggevers van de Revu.

Duisenberg was overigens boos op Pauw en Witteman omdat die in de uitzending ook het woord gaven aan de Revu. Dat was volgens haar namelijk niet afgesproken; het zou alleen gaan over haar reis naar Libanon. Volgens de presentatoren betrof het hier echter een normale procedure van hoor en wederhoor.



Duisenberg deze week in de Nieuwe Revu