Uitmoord-game op site wekt verontwaardiging

GamesEen internetsite bedoeld om Tsjechische jongeren bekend te maken met een van de ernstigste oorlogsmisdaden van de Tweede Wereldoorlog in TsjechiŰ heeft tot veel verontwaardiging geleid. De site over de massamoord in en het platbranden van het dorp Lidice in juni 1942 door de nazi's, is opgeleukt met een spelletje waarin spelers worden uitgenodigd het plaatsje zo snel mogelijk plat te branden.

Voor elke doodgeschoten Tsjech krijgen spelers tien punten. Het levend verbranden van een dorpeling levert twee keer zoveel op terwijl het per abuis neerschieten van een mede-Duitser wordt beboet met driehonderd minpunten. Het museum ter nagedachtenis van de massamoord op honderden mensen heeft zijn goedkeuring gegeven aan de site Totalburnout.cz.

Overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers zijn geschokt door het initiatief. Volgens een van de initiatiefnemers is het de bedoeling dat mensen geschokt zijn. De directeur van het museum ter nagedachtenis aan Lidice zegt dat de bedoeling van de site is jongeren voor geschiedenis te interesseren.

Het uitmoorden en platbranden van Lidice was een vergelding voor de moordaanslag op het nazi-kopstuk Reinhard Heydrich. De Duitsers schoten 192 mannen van boven de zestien dood, deporteerden 196 vrouwen naar het concentratiekamp RavensbrŘck en 105 kinderen naar het vernietigingskamp Chelmno. De meesten van hen overleefden het niet.