VVD'er wil boycot Oranje - Wit-Rusland

VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen vindt dat het Nederlands elftal morgen niet tegen Wit-Rusland moet voetballen. Voor Wit-Rusland - dat wordt gezien als de laatste dictatuur van Europa - is de EK-kwalificatiewedstrijd volgens de VVD'er ''geen publieke aangelegenheid, maar propaganda''.

Van Baalen wil dat er alles aan wordt gedaan om de dictatuur in Wit-Rusland te bestrijden. Ook sporters zijn volgens het Kamerlid niet vrij in de voormalige sovjetrepubliek. De liberaal ziet daarom graag dat de KNVB ''zijn verantwoordelijkheid neemt en de wedstrijd afgelast.''

De KNVB heeft verbaasd gereageerd op de uitlatingen van Van Baalen. De voetbalbond zegt geen politieke organisatie te zijn en het beleid van de UEFA te volgen. Bovendien zouden er zware consequenties aan een boycot verbonden zijn, zoals minimaal puntenaftrek.

Mensenrechtenorganisaties en vakbonden grijpen de wedstrijd van Oranje woensdag in Eindhoven wel aan om actie te voeren. PvdA-leider Wouter Bos zei gisteren in het programma Pauw & Witteman op Nederland 1 niet goed te begrijpen waarom Van Baalen nu ineens met een boycot-voorstel komt. Bos zegt de VVD'er ook niet gehoord te hebben op het WK waar 'we' tegen Ivoorkust speelden en tegen China of Iran hadden kunnen uitkomen. Bovendien is al maanden bekend dat Oranje in een poule met Wit-Rusland is ingedeeld.

Met dank aan Kozzmic en Vince_Taylor voor de submit.