Religieus verantwoord zwempak een groot succes.

Hasema Voor conservatieve moslima's die wťl graag van zon, zee en strand willen genieten is er nu de oplossing. De Turkse zakenman Mehmet Sahin heeft een zwempak ontworpen dat borsten en billen niet geprononceerd aftekent.

Moslima's die zich wel in een badpak op het strand vertonen zouden zondigen tegen de traditionele morele code. Het lichaam laten zien aan vreemde mannen zou de eer van de familie schaden en in conservatieve kringen wordt dit zelfs met de dood bestraft.

Sahin zag een gat in de markt en ontwierp zijn 'hasema': een zwempak dat de vrouw van top tot teen bedekt. De badpakken bestaan uit een catsuit, met daaroverheen een tuniek. Een ander model lijkt op een soort trainingspak. De badpakken zijn er in verschillende kleuren, zodat deze mooi kleurt bij de hoofddoek.

Mehmet Sahin is nog niet helemaal tevreden met zijn ontwerp. "Samen met een Nederlandse expert werk ik bovendien aan een stof die zonnestralen doorlaat, zodat de vrome dames toch bruin kunnen worden zonder bloot te zijn", vertelt de Turkse ontwerper.

De zakenman vindt de Islamitische badmode een groeimarkt. Niet alleen in Egypte, JordaniŽ en Saudi-ArabiŽ vinden de badpakken gretig aftrek. "De snelst groeiende exportmarkt is de Verenigde Staten", aldus Sahin, die vorig jaar meer dan 40.000 badpakken verkocht. Dit jaar hoopt hij een omzet van 50.000 stuks te halen.