Dood Steve Irwin schokt Australië

De tragische dood van de wereldberoemde Australische 'krokodillenjager' Steve Irwin heeft in zijn moederland tot geschokte reacties geleid. Australiërs uit alle geledingen van de maatschappij lieten zich gisteren uit in bewoordingen als ''verdrietig'' en ''geschokt''. Radiostations werden overstelpt met telefoontjes. Wat overheerste was ongeloof.

De verwachting is dat het nog wel enige tijd zal duren voordat De 'Aussies' Irwin's dood volledig hebben geaccepteerd. In Australië worden al vergelijkingen gemaakt met de dood van Prinses Diana.

Zeldzaam
De 44-jarige Irwin stierf nadat hij tijdens het maken van een onderwaterdocumentaire voor de Australische noordoostkust in het hart werd gestoken door een pijlstaartrog. Zo'n dood is uiterst zeldzaam.

Volgens de BBC is Irwin pas het tweede Australische slachtoffer van de pijlstaartrog in de geschiedenis. Hoewel de rog met zijn met stekels bezaaide staart en 'zeer pijnlijke' gif fatale verwondingen kan toebrengen, zijn incidenten met een dodelijke afloop uiterst zeldzaam.

Kritiek
Irwin, die in 1962 in de Australische provincie Victoria werd geboren, kreeg de liefde voor reptielen mee van zijn vader Bob. Die opende in 1970 een reptielenpark in Queensland. Irwin nam dat in 1991 over en ontwikkelde het tot Australia Zoo. In 1992 begon hij met het maken van televisieprogramma's. Hij maakte toen de eerste reeks van 'Crocodile Hunter', waarin hij na al die jaren nog steeds te zien is in hetzelfde 'uniform': khaki shorts en laarzen. Nadat het programma op de Amerikaanse televisie was verschenen, werd hij beroemd in de hele wereld.

Een aantal keren haalde hij het nieuws toen hij werd gebeten. In 2001 in zijn been door een dertien jaar oude zoutwaterkrokodil en in 2003 door een varaan.

In 2004 kreeg hij een golf van kritiek over zich heen van zelfs zijn ferventste aanhangers, toen hij zijn één maand oude zoontje Bob op de arm had terwijl hij een krokodil in zijn dierenpark voederde. Het feit dat hij daarvoor zijn excuses maakte tot op Amerikaanse nieuwszenders aan toe, was een bewijs van zijn internationale populariteit. Er werd geen vervolging tegen hem ingesteld.


Update 11.04 uur
De dood van Irwin is op film vastgelegd, zo meldden de Australische media vannacht. De opnames laten zien dat Irwin enige tijd boven de pijlstaartrog zwemt. Plotseling steekt de rog zijn met weerhaken bezette staart omhoog en treft Irwin recht in het hart. Irwin rukt de staart nog wel uit zijn borst, maar hij bezwijkt vrijwel meteen aan zijn verwondingen.

John Stainton, een vriend van Irwin, noemt de opnamen 'schokkend'. Volgens de Australische politie toont onderzoek aan dat Irwin vrijwel zeker aan het contact met de pijlstaartrog is gestorven, maar het is nog niet vastgesteld of het vergift of de schade aan zijn hart en bloedverlies zijn dood veroorzaakte.

Mogelijk krijgt Irwin een staatsbegrafenis, zo meldt de Australische overheid, onder voorwaarde dat zijn nabestaanden hiermee instemmen.


Een soortgelijk monster doodde Irwin