Rusland herdenkt bloedbad Beslan

In Rusland is vandaag herdacht dat twee jaar geleden een gijzeling in een school in het Kaukasische Beslan aan meer dan 330 mensen, onder wie veel kinderen, het leven kostte. Bijna eenderde van de 1100 mensen die de terroristen er in hun macht brachten kwam om het leven.

De precieze toedracht is nog steeds onopgehelderd. Slechts een van de meer dan dertig gijzelnemers overleefde de bloedige ontknoping en werd gearresteerd. Rusland heeft drie dagen rouw afgekondigd voor het drama, dat van 1 tot en met 3 september 2004 duurde. Op tal van plaatsen in de Russische federatie waaronder in Beslan, zijn plechtigheden gehouden en was er zondagochtend een minuut stilte.

Mensenrechtenactivisten eisten zondag in Moskou opheldering over het drama van Beslan. Ze verzamelden zich vlak bij het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst FSB, de voormalige KGB. De politie en leden van een speciale eenheid verspreidden de betogers met geweld en arresteerden volgens waarnemers meer dan tien betogers.

Een lid van de gemeenteraad van Moskou, Sergej Mitrochin, zei dat de demonstratie door de FSB was verboden. "Het is ook de FSB die de betogers slaat en uiteendrijft. Dat toont aan dat we in een politiestaat leven. Wat in Beslan gebeurde, beschaamt de FSB en daarom willen ze er niet aan worden herinnerd."

Herdenking Beslan