Maansonde Smart-1 succesvol neergestort

RuimtevaartDe Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft vanochtend met succes zijn missie naar de maan volbracht. De maansonde Smart-1 werd hierbij uiteindelijk gecontroleerd op de maan neergestort. De onbemande Smart-1, die in de nacht van 27 op 28 september 2003 werd gelanceerd, was vooral bedoeld om nieuwe technieken uit te testen en onderzoek te doen naar de geschiedenis van de maan.

De ruimtesonde werd in zijn laatste missie gecontroleerd richting een krater op de maan gestuurd. De crash veroorzaakte een stofwolk welke door astronomen vanaf de Aarde bestudeerd wordt om te kijken wat de samenstelling ervan is, en zodoende meer inzicht te krijgen in de geologische samenstelling van de maan. De sonde nam de afgelopen tijd veel foto's van het maanoppervlak. ESA noemt de missie een groot succes, en hoopt tevens veel te leren van het onderzoek naar de stofwolk.

Het neerstorten gebeurde kort nadat Smart-1 de laatste foto's van zijn missie naar de aarde had verzonden. De operatie verliep precies volgens plan, zo meldde het vluchtleidingscentrum zondagmorgen in Darmstadt. De sonde circelde anderhalf jaar lang rond de maan. Het gevaarte ter grootte van een wasmachine is het eerste Europese object dat ooit op de maan landde.

Ionenmotor
De sonde werd aangedreven door een ionenmotor, die niet op raketbrandstof maar op zonne-energie werkt. Het heeft slechts een fractie van de energie van gewone motoren nodig en is daardoor veel lichter en goedkoper.

De kracht van de motor is klein, te vergelijken met de inspanning die nodig is om tegen een blad papier te blazen. Maar door zijn efficiëntie zal een door een ionenmotor aangedreven sonde grote afstanden uiteindelijk veel sneller kunnen afleggen dan een ruimtevaartuig dat is uitgerust met conventionele raketmotoren.

De ESA gelooft dat zo'n vernieuwende motor, die al langer voorkomt in sciencefictionseries als Star Trek, ook in werkelijkheid de toekomst is voor verre ruimtemissies. Smart blijft nu nog 'in de buurt', maar als de test slaagt, wil ESA rond 2010 met dezelfde techniek missies naar Mercurius en de zon sturen. De 367 kilo zware Smart-1 heeft ongeveer 100 miljoen euro gekost. De sonde werd indertijd door een Ariane-5-raket, samen met nog twee satellieten, vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana in de ruimte gebracht.

-
De Smart-1-site van de ESA.

Met dank aan maartena en Freek99 voor de submit.