Voetbal: Uitslag Luxemburg - Nederland

Icoon Nederlands ElftalHet Nederlands elftal heeft vanavond de eerste stap naar het EK in 2008 gezet. Uit bij Luxemburg werd in een weinig boeiende pot met 0-1 gewonnen door een doelpunt van Joris Mathijsen.

Het eerste gevaar in het duel kwam verrassenderwijs van de Luxemburgers. Johnny Heitinga wilde de bal wegtrappen, maar deze kwam ongelukkig tegen een tegenstander aan. De bal scheerde vervolgens langs het doel van aanvoerder Edwin van der Sar, die in dit duel zijn 10.000e minuut in Oranje speelde. Nederland herpakte zich en drong licht aan. Tot grote kansen leidde dit echter niet. Na een kwartier kwam er opnieuw gevaar van Luxemburg. In een snelle counter pakte Joachim de bal, maar de spits miste precisie.

Een minuut later miste Dirk Kuijt aan de andere kant de kans op 1-0; slechts een corner was het resultaat van zijn inzet. Toch zou deze hoekschop alsnog de opening inleiden, toen Joris Mathijsen de bal in de touwen kopte. Verder werden er in de eerste helft geen echt grote kansen gecreëerd aan beide kanten. Toch kon gezegd worden dat Luxemburg goed stand wist te houden in het eerste deel van een niet bijster hoogstaande wedstrijd.

De tweede helft begon voor Robin van Persie direct slecht. De Arsenal-speler kreeg de bal vol in zijn gezicht, waardoor hij even buiten bewustzijn leek. De aanvaller kon echter wel verder spelen. Verder mochten Stijn Schaars en André Ooijer op de bank blijven. Jan Vennegoor of Hesselink en Urby Emanuelson waren hun respectievelijke vervangers. Nederland nam direct het voortouw en viel het doel van de Luxemburgers aan. Enkele bijna-kansjes en van de lijn gehaalde ballen later was de stand nog altijd 0-1.

Na 77 minuten moest Van Persie plaats maken voor Ajacied Ryan Babel. In de slotfase was Dirk Kuijt nog dichtbij de beslisser. De spits van Liverpool haalde hard uit, maar zijn inzet belandde slechts op de Luxemburgse paal. Het kleine voetballand zette in de laatste minuten nog alles op alles om een puntje in eigen huis te houden, maar het mocht niet baten. Nederland wint nipt met 0-1 bij Luxemburg, maar het ging niet van harte.