Spotprenten motief voor kofferbommen

Icoon TerrorismeWoede over de publicatie van Mohammed-spotprenten leidde tot plannen om Duitse treinen op te blazen. Dat zegt JŲrg Ziercke, directeur van de Duitse federale recherche BKA, in een interview met het weekblad Focus. "De in Kiel gearresteerde Youssef el-Hadjib heeft dat geÔnterpreteerd als een aanval van de westerse wereld op de islam", aldus Ziercke.

Mede geÔnspireerd door de dood van topterrorist Abu Musab al-Zarqawi besloten de verdachten met behulp van kofferbommen dood en verderf te zaaien in Duitse treinen. Ten gevolge van een constructiefout explodeerden de bommen echter niet.

Via het internet kwamen de twee hoofdverdachten aan een handleiding voor het maken van een kofferbom, die voor 90% overeen kwam met de aangetroffen koffers. "Zij zijn maar op ťťn punt van de handleiding afgeweken, en dat was de oorzaak van de constructiefout."

Volgens Ziercke was de actie verder goed voorbereid, onder meer door de dienstregeling van de Duitse spoorwegen uitgebreid te bestuderen. "Ze rekenden erop dat hun plan zou slagen. Dan zouden ook beslissende sporen zijn uitgewist." Uit opnames van beveiligingscamera's bleek volgens de BKA-directeur dat de twee hebben samengewerkt.

Momenteel wordt onderzocht of de twee nog meer aanslagen van plan waren. Aanwijzing hiervoor zou de terugkeer van de in Kiel aangehouden Youssef el-Hadjib zijn. Na de mislukte aanslagen vluchtte hij naar Libanon, maar na dat het nieuws hem bereikte dat de aanslagen mislukt waren reisde hij terug naar Duitsland. "Misschien had hij toen al verder gedacht."

Volgens de Westdeutsche Allgemeine Zeitung waren de verdachten in eerste instantie van plan om de kofferbommen te laten exploderen tijdens het WK voetbal. Dat plan lieten ze uiteindelijk varen omdat ze het te riskant vonden in verband met de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die tijdens het WK in Duitsland van kracht waren.

Met dank aan kamstra (herschreven!) voor de submit.