Britten arresteren 14 terreurverdachten

TerrorismeDe Britse politie heeft vrijdagavond en zaterdagochtend bij antiterreuroperaties in Londen veertien mannen gearresteerd. De operaties hadden plaats in het zuiden en in het oosten van de Britse hoofdstad.

Volgens Scotland Yard worden de mannen verdacht van het plegen of voorbereiden van of van het aanzetten tot terroristische daden. Nadere bijzonderheden zijn niet meegedeeld. Volgens de BBC zijn de meeste arrestaties verricht in een restaurant dat vooral door moslims wordt bezocht.

Volgens een politiewoordvoerder is er geen verband met de arrestatie vorige maand van meer dan twintig mensen op verdenking van betrokkenheid bij een complot om vliegtuigen met bestemming Amerika op te blazen.

Ook is er volgens de politie geen verband met de zelfmoordaanslagen op de ondergrondse en een bus in Londen op 7 juli vorig jaar, waardoor 52 mensen om het leven kwamen.

Update 15.27 uur
Ook in Manchester deed de politie invallen in woningen. Bij deze operatie, de volgens een woordvoerder los stond van de actie in Londen, werden twee mannen aangehouden.Volgens de website van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is de terreurdreiging in het Verenigd Koninkrijk op dit moment ''ernstig''. Dit is de op één na hoogste staat van paraatheid.

De Britse politie en de inlichtingendienst MI5 houden duizenden moslims in de gaten die mogelijk van plan zijn terroristische acties uit te voeren of te steunen. Terrorismebestrijders in Groot-Brittannië zijn niet alleen meer bezorgd over mogelijke 'import' van extremisten met terreurplannen. Zij denken dat al in het land wonende personen er worden opgeleid voor het plegen van terreurdaden. Dat zegt Peter Clarke, hoofd van de antiterreureenheid van Scotland Yard, in een interview dat zondag wordt uitgezonden door BBC2, meldden Britse media zaterdag